Praha.cz

 
Organizátoři Kryathlonu zvou zájemce, aby se přihlásili!
Neděle, 18. leden 2015 17:06
Organizátoři Kryathlonu zvou zájemce, aby se přihlásili!

Milujete zimní sporty? Jste otužilí? Láká vás poznávat nové věci, překonávat nové výzvy? Pak je tu právě pro vás historicky 1. pražský závod v Kryathlonu. Konat se bude ve Velké Chuchli dne 1. února 2015. Jedná se o celosvětovou premiéru!





Co je to Kryathlon?


Koláž k akciKryathlon je prostě „opravdový zimní triatlon“ kombinující zimní plavání, běh a běh na lyžích (na připravené trati s umělým sněhem). Jeho celosvětová premiéra bude ve Velké Chuchli v Praze dne 1. února 2015.


Poslední dvě disciplíny jsou dobře známé, zato první (zimní plavání) je relativně neznámá. Zimní plavání se definuje jako plavání v běžných plavkách a plavecké čepičce pod širým nebem ve vodě o teplotě nižší než 4°C. Jedná se tedy o tvrdý sport, na druhou stranu je to činnost přinášející velký užitek a dostupná všem zdravým zájemcům z řad dospělých.


Tento celosvětově první Kryathlon slibuje stát se vzrušující sportovní událostí, neboť účastníci budou muset zvládnout plavání v ledové řece na trati 250 m následované během na vzdálenost 2,5 km a během na lyžích o délce 5 km na připravené trati. Vyhraje ten nejrychlejší, ale vítězi budou vlastně všichni zúčastnění, kteří budou moci s hrdostí říci „Jsem kryatlonista“.


S vědomím obtížnosti plavecké části rozhodli organizátoři, že při prvním kryatlonu zavedou zvláštní „soft“ kategorii pro ty, kteří si troufnou plavat v ledové vodě jen 25m místo plné trasy.


Jak vlastně vznikl název Kryathlon?


Slovo κρύο (cryo) je řeckého původu a znamená „ledově studený". Toto slovo po zjednodušení na „kry" dalo základ názvu „Kryathlon". Je také pravda, že Hippocrates, otce moderní medicíny, byl obhájce výhod studené vody. Proto inspirace pro Kryathlon sahá svým způsobem až do starověkého Řecka.


Prezence závodníků bude v místě startu 08:00 - 9:30 hod. Startovné je 200/250 Kč předem/na místě. Přihlášky jsou přijímány do 25. 01. 2015 nebo na místě. Bližší informace o akci najdete na webových stránkách Kryathlonu.


Foto a zdroj: kryathlon.com

pchj